Η φιλία είναι η ανώτερη μορφή ανθρώπινης σχέσης. Αμέσως μετά τη σχέση μητέρας- παιδιού! Από κάθε άποψη. Ακόμα κι ενεργειακή… Την αληθινή φιλία την χαρακτηρίζω «κόσμημα ψυχής»!

Δεν υπάρχει καλύτερη επένδυση συναισθήματος κι ενέργειας από τη φιλία. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην χρειάζεται έναν φίλο στη ζωή του. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην κατέθεσε κομμάτια του εαυτού του στον ιερό αλλά κι απαιτητικό βωμό της. Η φιλία είναι η ιδανική ανθρώπινη σχέση. Ανώτερη της ερωτικής. Γιατί εκεί συμμετέχουν άδολα και οι 2 μαγνήτες της ανθρώπινης φύσης: το μυαλό και η καρδιά. Συνεργάζονται σαν μία ενέργεια. Γιατί όταν είναι αληθινής κοπής, έχει την ικανότητα να ξεγυμνώνει χαρακτήρες, να λέει αλήθειες,να φτάνει σε αλήθειες και να γεμίζει τις ψυχές. Να γίνεται αισθητή κι επιβλητική ακόμη κι όταν επικρατεί η απόλυτη σιωπή. Γιατί κι η σιωπή έχει ένταση. Γιατί  πολύ απλά, η ιδανική επικοινωνία μπορεί να εκφραστεί σαν ιδανικός διάλογος, χωρίς την παρουσία λέξεων. Μόνο με την ευθύτητα ενός ειλικρινούς βλέμματος.

Αληθινός φίλος, είναι αυτός που χαίρεται μέσα απ’ τα βάθη της καρδιάς του για την ευτυχία σου! Παραμερίζει τον εγωισμό του, δεν δηλητηριάζεται η ψυχή του από ζήλια και φθόνο. Ο αληθινός φίλος δεν αποδοκιμάζει τις επιλογές σου και δεν σε αμφισβητεί ποτέ.  Δεν πικραίνεται για όλα όσα έχεις ήδη καταφέρει στη ζωή σου. Ο αληθινός φίλος είναι σαν τη μάνα εξ αγχιστείας! Είναι αυτός ο ξεχωριστός άνθρωπος, που έχει διαρκώς ενεργό ρόλο στη ζωή σου. Πετάει στα ουράνια με τις χαρές σου και πέφτει απ’ τα σύννεφα με τις λύπες σου. Λυπάται με τις ατυχίες και την αποτυχία σου. Ο αληθινός φίλος, είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα για να σε δει να χαμογελάς πλατιά με φωτεινά μάτια, και βάζει στη θέση του όποιον τολμήσει να σε φέρει σε δύσκολη θέση,  πόσο μάλλον να δακρύσεις.

Τυχεροί και ευλογημένοι άνθρωποι, όσοι έχουν τη τιμή και τη χαρά, το ανώτερο προνόμιο, να έχουν δίπλα τους τέτοια κοσμήματα ψυχής.Τέτοιους ανθρώπους. Στην εποχή μας όπου η κρίση ηθικών αξιών είναι μεγαλύτερη της οικονομικής, αυτοί οι άνθρωποι είναι …λαχείο! Δυσεύρετοι. Αν έχεις τέτοια τύχη, να μπορείς να μοιράζεσαι στιγμές με τους φίλους σου, δημιουργώντας τις δικές σας αναμνήσεις, τα δικά σας κεφάλαια ζωής, ε ναι, μην τους αφήσεις ποτέ να φύγουν απ’ τη ζωή σου. Θα’ ναι πάντα …εκεί να σε στηρίζουν. Σε αγαπούν για να σε αγαπούν. Έτσι απλά. Είναι εκεί για σένα. Για να σε ενθαρρύνουν όταν διστάζεις. Να σε εμψυχώνουν με μια καλή κουβέντα και να σε παρηγορούν όταν νιώθεις πως έπιασες για τα καλά πάτο. Είναι ο φίλος αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής σου. Ένα μέρος της ευτυχίας σου του ανήκει δικαιωματικά. Ο αληθινός φίλος δεν θα ζηλέψει ποτέ την ένταση και τη ποιότητα της δικής σου ευτυχίας. Θα του αρκεί το αποτέλεσμα, πως είσαι ευτυχισμένος, και θα είναι κι αυτός.

Ο αληθινός φίλος είναι δεδομένος για σένα. Ως αξία. Ως ιδανική ιδεολογία. Ως πίστη. Ο ιδανικός φίλος ήταν, είναι και θα είναι πάντα δίπλα σου, γιατί έχουν ταιριάξει οι μαγνήτες σας, έτσι απλά και χωρίς πολλές εξηγήσεις. Έχετε βρει αυτά που σας ενώνουν και δεν αφήνετε ποτέ αυτά που σας χωρίζουν να μπουν στη μέση της φιλίας σας. Η σχέση σας είναι αλληλοϋποστηρικτική  και μαζί με τον φίλο σου είστε ανίκητοι. Μαζί σε όλα!!!

Η αληθινή φιλία δεν καταλαβαίνει τίποτα απ’ την αμείλικτη δράση του χρόνου. Είναι σαν την αντίκα. Είναι έργο Τέχνης. Μοιάζει σαν το καλό κρασί. Που γίνεται ακόμα καλύτερο με το πέρασμα του χρόνου. Γιατί σημαίνει πως αντέχει στη φθορά του και σαν βράχος αντιστέκεται και ξεπερνάει κάθε εμπόδιο που εμφανίζεται. Είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, οι άνθρωποι που έχουν την ικανότητα να χαίρονται χωρίς ίχνος ζήλιας, πόσο μάλλον φθόνου,για την ευτυχία των φίλων τους.

Θέλει μεγάλη προσοχή όταν επιλέγεις τους ανθρώπους που θέλεις να κρατήσεις στο πλάι σου. Ως σταθερές αξίες στη ζωή σου. Γιατί στην εποχή μας, οι διεφθαρμένοι άνθρωποι είναι πολλοί, κι οι μάσκες διαθέσιμες και το μακιγιάζ της ψυχής τους άκρως επιμελημένο.  Ότι κι αν έχεις ζήσει όμως, μη γίνεις ποτέ ένας από αυτούς. Να παραμείνεις ο ίδιος, παλιός, καλός εαυτός σου και πίστεψέ με, αυτοί που έχουν σημασία για σένα θα το εκτιμήσουν όσο δεν φαντάζεσαι.

Αν γνωρίζεις λοιπόν τη θλίψη του φίλου σου, ότι περνάει τις «κλειστές» του,  γιατί τα πράγματα δεν του ήρθαν καθόλου όπως τα περίμενε, μη διστάσεις να την κάνεις δικιά σου. Να είσαι εκεί και για τις χαρές που θα του έρθουν, αλλά και για τις λύπες του. Αυτός θα σ’ το ανταποδώσει. Θα ξημερωθεί στο πλάι σου, ακούγοντάς σε να ονειροπολείς ξανά ή και να γκρινιάζεις για το παραμικρό. Θα είναι εκεί για σένα,είμαι σίγουρη! Να σε ταρακουνήσει, όταν είσαι έτοιμος να ξεφύγεις απ τη πορεία σου, για να σε επαναφέρει στη σωστή κατεύθυνση. Να εμπιστεύεσαι αυτούς που δεν πρέπει να το ζητήσουν. Τους σπουδαίους ανθρώπους που κατάφεραν να εγκατασταθούν στην καρδιά σου και δεν θα φύγουν ακόμη κι αν σε μια στιγμή τρέλας και απόγνωσης, τους το ζητήσεις.

Θυμήσου τα λόγια της θείας μου (Λιλής Ζωγράφου) που μου έλεγε όταν ήμουν παιδί (ακόμα είμαι μέσα μου) : «οι φίλοι Μαρία, είναι η οικογένεια που επιλέγεις για τον εαυτό σου»!!!…Έχεις φίλους? Είσαι πλούσιος!!!…

Μαρία Ζώη

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

No Image Found