Γιατί ερωτευόμαστε όμως πιο …εύκολα το καλοκαίρι;

Όλα όσα θέλουμε να μάθουμε …

Οι ιστορίες αγάπης των εραστών του καλοκαιριού αποτελούνται πάντα από δύο σημαντικά κεφάλαια. Το πρώτο μέρος, που είναι και το πιο μακροσκελές, εκτυλίσσεται στον τόπο όπου κάνουμε  τις …διακοπές μας! Το δεύτερο μέρος, το πιο ουσιαστικό,  γράφεται αμέσως μετά τον γυρισμό με τον συνηθισμένο τίτλο: «Εντάξει καρδιά μου, κάναμε λάθος, Τ Ε Λ Ο Σ !!! 

Όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας,  φιλοσοφίας, στάσης ζωής, το καλοκαίρι και ειδικότερα κατά τη διάρκεια των διακοπών μας, είμαστε πιο «ανοιχτοί» στον έρωτα. Αυτό οφείλεται σε εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς παράγοντες. Η ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του καλοκαιριού εκπέμπει μία άλλη ενέργεια. Η ελαφρότητα και η  χαλαρότητα επικρατούν εντός κι εκτός μας!!! Η αίσθηση της αναγέννησης, της αναζωογόνησης, της γενικότερης αλλαγής στην διάθεσή μας, μας κατακλύζει αρχικά από την άνοιξη και πολύ απλά εκτονώνεται πιο δυναμικά το καλοκαίρι!

Η μετατόπιση της ζωής έξω από το σπίτι, σε συνδυασμό με την κίνηση, την επιθυμητή πλέον και διαρκή μετακίνηση λόγω και της αλλαγής του καιρού. Η μεγαλύτερη επιθυμία για αλλαγή παραστάσεων. Η πιο «ελαφριά» ή γυμνή ας το θέσω έτσι ένδυση, που επιβάλλουν οι υψηλές θερμοκρασίες, τα χάδια του ήλιου και της θάλασσας, και βεβαίως η ύπαρξη μπόλικου ελεύθερου χρόνου, οξύνουν τις αισθήσεις μας και μας ωθούν σε αναζήτηση περισσότερων απολαύσεων. Το κορμί, εκτός από πιο ελεύθερο και προκλητικό, γίνεται πιο απαιτητικό και διεκδικητικό. Γι’ αυτό και η ανάγκη μας να ερωτευθούμε το καλοκαίρι είναι πιο έντονη από την ανάγκη μας να αγαπηθούμε. 

Το καλοκαίρι η ψυχολογία μας αλλάζει! 

Είναι διαφορετική. Είτε με τη θέληση μας είτε άθελά μας κατεβάζουμε τα ρολά. Θέλουμε να ξεχάσουμε έγνοιες, προβλήματα, εκκρεμότητες, γεγονότα και καταστάσεις που ήρθαν ολότελα διαφορετικά απ ότι περιμέναμε! Χαμένες προσδοκίες δηλαδή.Βάζουμε λοιπόν στην άκρη κάθε τι που μπορεί να μας ψυχοπλακώσει και να μας αυτό-περιορίσει και δίνουμε προτεραιότητα και έμφαση στο πως  θα ξεδώσουμε και θα περάσουμε καλύτερα!

Το καλοκαίρι επίσης όλοι οι άνθρωποι είμαστε πιο ευάλωτοι στην ομορφιά την  όμορφη εικόνα! Η δύναμη του υποσυνείδητου ψάχνει τον ωραίο άνθρωπο μέσα έξω που θα μας κάνει να νιώσουμε κι εμείς ωραίοι και μοιραίοι. Επιθυμητοί!  Άρα, πολύ σημαντικοί! Θέλουμε να γελάσουμε, να εκφραστούμε πιο ελεύθερα,χωρίς το άγχος του «του πρέπει ή δεν πρέπει»,  «τι θα σκεφτεί τώρα και πως θα το πάρει».  Είμαστε πιο έτοιμοι να κατακτήσουμε και να κατακτηθούμε, καθώς υποσυνείδητα λειτουργεί η παράμετρος της εξαίρεσης, του προσωρινού και του εφήμερου. Κάτι σαν μία περίοδο χάριτος  τύπου: «ας περάσουμε τώρα καλά, και όταν με το καλό επιστρέψουμε στην βάση μας, θα έχουμε όλο το χρόνο αλλά και τον τρόπο, για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. 

Με απλά λόγια, το καλοκαίρι, το ρήμα ερωτεύομαι είναι συνώνυμο της ανάγκης μας να εκφράσουμε την σεξουαλικότητα μας παρά την ανάγκη μας να δημιουργήσουμε οικειότητα με τον άλλον. Αναζητάμε περισσότερο την σωματική έλξη. Το φλερτ.  Τον έρωτα. Την μαγεία του αγγίγματος. Την επαφή σώμα με σώμα πάρα ψυχή με ψυχή. Τον χειμώνα έχουμε ανάγκη να χουχουλιάσουμε, να κουρνιάσουμε, γεγονός που προϋποθέτει την ύπαρξη οικειότητας, δηλαδή επικοινωνία πνευματική και ψυχική. Σε αυτό ακριβώς το κομβικό μεν πλην ουσιαστικό σημείο, κρύβεται και η αντίθεση που «σκοτώνει» συνήθως τους καλοκαιρινούς έρωτες και όχι ο χειμώνας αυτός καθαυτός. Κυριολεκτικά δηλαδή.

Μα είναι …πάντα λανθασμένες οι καλοκαιρινές μας επιλογές; Είναι καταδικασμένοι οι έρωτες που γεννιούνται κατά τη διάρκεια των διακοπών μας; Αν ναι γιατί;   

Θα τοποθετηθώ με την ιδιότητα της ψυχολόγου. Η ψυχολογία φίλοι μου είναι το παν!!! Το «κλειδί»σε όλα! Στα πάντα! Με άλλη ψυχολογία λοιπόν, ξεκινάμε ένα καλοκαιρινό ειδύλλιο και με άλλη καλούμαστε να συνεχίσουμε την εξέλιξη, τη προοπτική του, την γενικότερη πορεία του. Αυτό είναι φυσικό να φέρνει ανατροπές. 

Μα είναι δυνατόν να ερωτευόμαστε διαφορετικά στις διακοπές μας, το καλοκαίρι απ ότι τον Χειμώνα; 

Στις διακοπές μας, άρα την επιλογή μας για απόδραση από την καθημερινότητά μας και την γενικότερη πίεση, η φυσική  έλξη στον έρωτα, έχει τον 1ο αποκλειστικό λόγο. Στην πόλη, η φυσική έλξη αποτελεί μεν προϋπόθεση αλλά η αναζήτηση της οικειότητας…καραδοκεί και μπορεί εύκολα να εξουδετερώσει τα μαγνητικά πεδία της ακατανίκητης φυσικής έλξης. Στις διακοπές θέλουμε να «παίξουμε». Στην πόλη να κάνουμε σχέση!!! Στις διακοπές η ψυχολογία και οι ανάγκες μας είναι εντελώς διαφορετικές. Στις διακοπές ερωτευόμαστε με το ένα κομμάτι του εαυτού μας. Στην πόλη ζούμε με το άλλο. Το πιο συμβιβασμένο! Στις διακοπές ερωτευόμαστε και σχετιζόμαστε κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες απ εκείνες που επικρατούν στη καθημερινότητά μας. Συμπέρασμα; Η ακατανίκητη ερωτική έλξη και η ερωτική απόλαυση δεν αρκούν ως βάση μίας σχέσης. Καλές ως προϋποθέσεις  αλλά δεν είναι ικανές ως δομικά υλικά στοιχεία υγιούς βάσης να την στηρίξουν! Γιατί; Χρειάζεται η επικοινωνία!

Τι σημαίνουν οι διακοπές για τον έρωτα; 

«Διακοπές» σημαίνει σταματάω να κάνω ό,τι έκανα πριν. Διακοπή από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Έτσι λοιπόν, σταματάει μαζί και το στρες,το άγχος, η μιζέρια, τα προβλήματα και η κακή διάθεση του χειμώνα. Αφήνουμε πίσω τα προβλήματα και τα αρνητικά συναισθήματα που τα συνοδεύουν, έχοντας πάρει μαζί μόνο την καλοκαιρινή μας διάθεση και τα ανάλαφρα καλοκαιρινά μας ρούχα μέσα στις βαλίτσες μας. Αυτό συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους που πάνε διακοπές. Γιατί σας το λέω αυτό;  Για να κατανοήσετε σε πόσο ιδανική φάση βρίσκονται οι δυο άνθρωποι που θα συναντηθούν ξαφνικά στο μέρος των διακοπών τους. Γνωρίζονται κάτω από ιδανικές συνθήκες σε κάποιο μπαρ, με το φεγγάρι του καλοκαιριού, ακούγοντας καλοκαιρινούς ήχους και πίνοντας το δροσερό τους κοκτέιλ. Πως θα μπορούσε να μην είναι ιδανικό όλο αυτό το καλοκαιρινό όνειρο; Το τέλειο ερωτικό σκηνικό; Όλοι είναι έτοιμοι να ερωτευτούν και αυτή η ψυχολογική ετοιμότητα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. 

Προέκυψε καλοκαιρινός έρωτας λοιπόν! Ερώτηση: θα … κρατήσει; 

Κατ αρχάς …ψυχραιμία!!! Ας πάρουμε ως δεδομένο πως οι περισσότερες ανδροπαρέες που πάνε διακοπές, δεν ψάχνουν για κάτι σοβαρό, αλλά για κάτι εφήμερο. Πριν σας έρθει, όμως, η κεραμίδα στο κεφάλι, αναλογιστείτε τις συζητήσεις σας και προσπαθήστε να καταλάβετε εάν αυτός ο άνθρωπος ψάχνει κάποια για σχέση. Προσοχή! Το ενδεχόμενο να μην έψαχνε αρχικά, αλλά τελικά να βρήκε κάτι που πραγματικά που αρέσει είναι πολύ πιθανό. Επιπλέον, θυμηθείτε εάν έκανε κάποια κουβέντα για το μέλλον, εάν αποκάλυψε πολλές λεπτομέρειες για τη ζωή του, την οικογένειά του ή ακόμα και τις προσωπικές του σχέσεις. Συνήθως, οι άνδρες  δεν ανοίγονται εύκολα σε κάποιον που δεν τους ενδιαφέρει και δε θα έμπαιναν ποτέ στη διαδικασία να αποκαλύψουν πράγματα του παρελθόντος τους, που μπορεί να μην τα είχαν πει ούτε καν στους κολλητούς τους. Ακόμη, ανατρέξτε στις συζητήσεις σας και δείτε εάν σας ρώτησε πράγματα για σας, για τον εαυτό σας, για το παρελθόν, αλλά και για τις μελλοντικές σας κινήσεις και φιλοδοξίες. Εάν έχετε κάνει όλες αυτές τις σοβαρές κουβέντες και δεν αναλωθήκατε μόνο στο να δοκιμάζετε πρωί-μεσημέρι-βράδυ καινούργιες στάσεις στο κρεβάτι του ξενοδοχείου (που και εκεί καλά κάνατε), τότε ο άνθρωπος που γνωρίσατε, ενδιαφέρεται πραγματικά για εσάς και θέλει να συνεχίσει μαζί σας. 

Από την άλλη πλευρά, εάν εκείνος δεν έδειξε κάποιον ιδιαίτερο ζήλο για τα πιο προσωπικά σας θέματα και οι διακοπές περάσανε με γενικές και αδιάφορες συζητήσεις, οι οποίες κατέληγαν σε κάποιο σεξουαλικό υπονοούμενο ή απλά δεν τελειώνανε ποτέ γιατί σας έπιανε η ανάγκη να μείνετε μόνοι και να βγάλετε τα μάτια σας με την ησυχία σας, τότε τα πράγματα είναι πάνω κάτω ξεκάθαρα. Ήταν απλά μία περιπέτεια και τελείωσε. (Εκτός βέβαια κι αν πέσατε στην ειδική περίπτωση γιατί υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο, εκείνος να ξεκινά με αυτόν τον τρόπο όλες του τις σχέσεις!)…

Αλλά ας λάβουμε υπόψιν μας το μεγαλύτερο ενδεχόμενο …το ότι γνωρίσατε έναν πολύ όμορφο άνδρα που σας έκανε να περάσετε ένα καταπληκτικό και ιδιαίτερα ξεχωριστό καλοκαίρι μαζί του, γεμίζοντάς σας θετικά συναισθήματα και αλλάζοντάς σας εκ βαθέων τη διάθεση, όπως ακριβώς το ονειρευόσασταν. Όπως και να’ χει,σκεφτείτε πως δεν μπορείτε να πάρετε τίποτα ως δεδομένο. Και στις δυο περιπτώσεις, ο πρώτος μπορεί να ξενερώσει και να διακόψει κάθε επικοινωνία μαζί σας, μόλις πατήσει το πόδι του στο λιμάνι, ενώ ο δεύτερος μπορεί να αρχίσει να σκέφτεται πως έκανε τη μεγαλύτερη βλακεία της ζωής του που σας άφησε να φύγετε! Γι’ αυτό το λόγο, προσπαθήστε να κρατήσετε την ψυχραιμία σας και να μην πέσετε με τα μούτρα στον πρώτο άνδρα που θα σχολιάσει το πόσο όμορφα μάτια έχετε.  

Γίνετε πιο παρατηρητική και προσεκτική και συγκρατείστε μικρές αντιδράσεις και κινήσεις του άλλου, που σας φαίνονται αξιοσημείωτες ώστε να μπορέσετε μετέπειτα να διαμορφώσετε μια πιο ισορροπημένη εικόνα. Επιπλέον, θυμηθείτε πως στον έναν μήνα που γνωρίσατε έναν άνθρωπο, δεν έχετε καταλάβει σχεδόν τίποτα από τον πραγματικό του χαρακτήρα. Μπορεί να άφησε όλες τις γκρίνιες, τους εγωισμούς και τις υστερίες πίσω του μόνο και μόνο γιατί ήθελε να βρει μία γυναίκα ώστε να περάσει για λίγο καλά! Να μακιγιάρισε δηλαδή την πραγματική του συμπεριφορά! Από την άλλη, μπορεί να φάνηκε επιφανειακός, επιπόλαιος και παρορμητικός μαζί σας,σε μία προσπάθεια να τσαλακώσει λίγο το χαρακτήρα του και να ξεφύγει από τη σοβαροφάνεια και τη διστακτικότητά του. Όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά!  

«Και …εγώ;»  «Τι θα κάνω εγώ; Τον …ερωτεύτηκα!»… 

Εσείς μπορεί να τον ερωτευτήκατε, δεν αντιλέγω. Ενδεχομένως το υποκείμενο του πόθου και του πάθους σας,  σας ξύπνησε συναισθήματα που είχατε καιρό να νιώσετε, γιατί ήσασταν σε ερωτικό λήθαργο.  Απλώς, να ξέρετε, πως ο ενθουσιασμός είναι ο κολλητός φίλος του έρωτα, καθώς τον πρώτο καιρό δεν μπορείς καν να ξεχωρίσεις τι από τα δυο αισθάνεσαι. Ούτε καν σας λέω.  Το καλοκαίρι είναι η εποχή που οι ορμόνες μας είναι στα …χάι τους ( σε ύψη κινούνται) και όλα μα όλα όμως, μας  φαίνονται πολύ πιο εύκολα και αισιόδοξα,γιατί πολύ απλά είμαστε σε καλύτερη διάθεση απ ότι τον χειμώνα!

Αν είναι έρωτας αυτό που αισθανθήκατε, θα συνεχίζετε να το αισθάνεστε και το φθινόπωρο και τον χειμώνα, καθώς ο αληθινός,ουσιαστικός έρωτας δεν έχει …εποχή! Τότε θα μπορείτε να αξιολογήσετε με σιγουριά τι είναι αυτό που νιώσατε και αν άξιζε να το κρατήσετε και να το παλέψετε ή όχι. Το ίδιο θα κάνει και εκείνος και να είστε σίγουρες πως εάν αισθανθεί πως έχασε μία πολύ καλή ευκαιρία για σχέση, θα σας κυνηγήσει όποια εποχή και να ναι!

Είναι το καλοκαίρι η πιο ερωτική εποχή όμως! Δεν είναι; 

 Νέοι έρωτες «γεννιούνται» το καλοκαίρι! Καλοκαίρι και σεξ είναι ουσιαστικά δύο έννοιες συνυφασμένες. Το αποδεικνύουν και τα στοιχεία: από τους 600 νέους ηλικίας 25-35 ετών που απευθύνθηκαν στην Ανοιχτή Γραμμή Βοήθειας και Στήριξης της Εταιρίας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας στην Ελλάδα, αλλά κα σε παρόμοιες Υπηρεσίες στην Ευρώπη, το 67% είπαν πως κάνουν περιστασιακό σεξ και επιδίδονται στην εναλλαγή συντρόφων κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Στην πραγματικότητα, η αναζήτηση ενός νέου συντρόφου είναι κάτι στο οποίο πολλοί αφιερώνουν μεγάλο τμήμα των διακοπών τους- και αναλόγως με την ηλικία και την συναισθηματική ωριμότητα, η αναζήτηση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε κάτι που σύντομα θα τελειώσει ή που μπορεί να εξελιχθεί και να αντέξει στον χρόνο. Σίγουρα, όμως, οδηγεί σε κάτι ιδιαίτερα τονωτικό- αρκεί βέβαια να αποφύγει κανείς τις παγίδες. 

Γιατί όμως οι έρωτες του καλοκαιριού δεν κρατάνε σχεδόν ποτέ, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις;  

Το σύνηθες είναι οι σχέσεις αυτές να κρατάνε όσο βρισκόμαστε σε διακοπές στο ίδιο μέρος με το άλλο άτομο. Το περισσότερο που θα μπορούσαν να κρατήσουν είναι δυο- τρεις μήνες, το πολύ, όσο άλλωστε διαρκεί και το καλοκαίρι. Με τα πρωτοβρόχια, έρχονται και οι τίτλοι του τέλους.  Η λήξη της σχέσης. Αυτό συμβαίνει γιατί, όπως προανέφερα,  τη στιγμή της συνάντησης των δυο προσώπων,στην διάρκεια των διακοπών τους, όλα είναι ιδανικά. Οι συνθήκες είναι ιδανικές. Η ψυχολογική κατάσταση είναι ιδανική και έτοιμη να επιδοθεί και να παραδοθεί στον έρωτα. Που είναι τόσο …καταλυτικός από μόνος του.

Με τη λήξη όμως των διακοπών, έρχεται ταυτόχρονα και η επιστροφή στο «σύνηθες». Στην γνωστή, καθημερινή ρουτίνα. Το ιδανικό στοιχείο, λοιπόν, σταματά να ισχύει. Είθισται, μαζί με αυτήν την συνειδητοποίηση, να λήγει και η σχέση. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι το άλλο άτομο όντως δεν σας ερωτεύτηκε ή εσείς δεν το ερωτευτήκατε. 

Η αλήθεια είναι όμως πως ερωτευτήκατε το …ιδανικό ερωτικό σκηνικό και όχι το …πραγματικό πρόσωπο του άλλου. Ερωτευτήκατε το καλοκαιρινό ευδιάθετο,ανάλαφρο «προσωπείο» και εκδοχή του άλλου ατόμου, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως δεν ήτανε και αληθινό. Ήταν αυτό ακριβώς που ίσχυε εκείνη τη δεδομένη, χρονική στιγμή, αλλά που δυστυχώς, δεν ισχύει πια! Τελικά, ίσως γι’ αυτό και να πονάνε τόσο πολύ οι καλοκαιρινοί έρωτες. Μας κάνουν να πιστέψουμε στο τέλειο. Να το εξιδανικεύσουμε τόσο πολύ στον μαγνήτη του μυαλού μας, που όταν έρθει το Φθινόπωρο και υποχρεωνόμαστε να  το απομυθοποιήσουμε, ο πόνος είναι σαφώς οδυνηρός. Μεγάλος. Μεταξύ όμως, είναι λανθασμένη κίνηση να ισχυριστούμε και να προδικάσουμε πως αυτή θα είναι η κατάληξη όλων των γνωριμιών, των φλερτ,των ειδυλλίων που γίνονται το καλοκαίρι. Πολλές σχέσεις ζωής ξεκίνησαν τότε.

Συνηθίζω να σας υπενθυμίζω πως η ζωή δεν είναι σύμπτωση αλλά …συμβαίνει! Τίποτα δεν γίνεται τυχαία σε αυτή τη ζωή! Όλα μα όλα γίνονται για κάποιο λόγο και τα καλύτερα έρχονται όταν δεν το περιμένουμε γι αυτό: να είστε πάντα ειλικρινείς και αληθινοί! Να είστε πάντα ο εαυτός σας. Ε, ναι λοιπόν τότε δεν έχετε να φοβάστε και πολλά! Γιατί αυτό είναι που θα εκτιμήσει ο άλλος σε σας και θα θέλει να σας δει και …μετά το καλοκαίρι!!!

Συνεχίζεται….

 

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

No Image Found